Zelfs het eten van twee plakjes ham per dag verhoogt risico op diabetes type 2 al aanzienlijk

augustus 2024 Voeding Diabetologie Willem van Altena

Twee plakjes ham op je brood tussen de middag, is dat nou echt zo ongezond? Ja, is de onomwonden conclusie van een groep onderzoekers van de universiteit van Cambridge (Engeland). Het consumeren van bewerkt vlees (zoals worst en vleeswaren) en van rood vlees blijkt het risico op diabetes type 2 aanzienlijk te verhogen. Wie 50 gram vleeswaren per dag eet, vergroot zijn kans op diabetes binnen 10 jaar met 15%, hebben de onderzoekers vastgesteld. Het onderzoek werd geleid door professor Nita Forouhi van de Medical Research Council (MRC) Epidemiology Unit aan de universiteit van Cambridge en is gepubliceerd in The Lancet Diabetes & Endocrinology.

Wereldwijd is de vleesproductie en -consumptie de afgelopen decennia aanzienlijk toegenomen. In veel landen, waaronder Nederland, overschrijdt de vleesconsumptie de aanbevolen voedingsrichtlijnen. Eerder onderzoek heeft al aangetoond dat een hogere inname van verwerkt vlees en onbewerkt rood vlees gepaard gaat met een verhoogd risico op diabetes type 2. Maar de resultaten van deze studies waren variabel en niet altijd sluitend.

InterConnect

Om de relatie tussen vleesconsumptie en diabetes type 2 beter te begrijpen, analyseerden onderzoekers van de universiteit van Cambridge gegevens uit het wereldwijde InterConnect-project, waarin 31 cohorten uit 20 landen zijn opgenomen. Bij hun uitgebreide analyse werd rekening gehouden met factoren zoals leeftijd, geslacht, gezondheidsgerelateerde gedragingen, energie-inname en body mass index (BMI). In totaal ging het om gezondheidsdata van ruim 2 miljoen mensen.

De resultaten toonden aan dat een dagelijkse consumptie van 50 gram verwerkt vlees, vergelijkbaar met twee plakjes ham, geassocieerd is met een 15% hoger risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 binnen 10 jaar. Daarnaast bleek dat het dagelijks consumeren van 100 gram onbewerkt rood vlees, bijvoorbeeld een kleine biefstuk, het risico op diabetes met 10% verhoogt.

Gevogelte

Hoewel een dagelijkse consumptie van 100 gram gevogelte ook werd geassocieerd met een verhoogd diabetesrisico van 8%, werd dit verband minder sterk na verdere analyses. In tegenstelling daarmee bleven de associaties tussen de consumptie van verwerkt en onbewerkt rood vlees en diabetes type 2 consistent.

Het onderzoek benadrukt wel de noodzaak voor verder onderzoek naar de relatie tussen gevogelteconsumptie en diabetes type 2, aangezien deze associatie nog onzeker blijft. Bovendien onderstreept het de noodzaak van investeringen in onderzoek in regio’s zoals het Midden-Oosten, Latijns-Amerika, Zuid-AziĆ« en Afrika, waar studies over dit onderwerp ondervertegenwoordigd zijn.

Referentie

Li C, Bishop TRP, Imamura F, et al. Meat consumption and incident type 2 diabetes: an individual-participant federated meta-analysis of 1.97 million adults with 100,000 incident cases from 31 cohorts in 20 countries. Lancet Diabetes Endocrinol. 2024 Sep;12(9):731-45. doi: 10.1016/S2213-8587(24)00179-7.