Vroeg contact met dieren beschermt mogelijk tegen allergieën: de rol van de darmflora

december 2024 Preventie Allergie Pediatrie Willem van Altena

Kinderen die opgroeien met huisdieren, of die veel contact met dieren hebben op boerderijen, ontwikkelen minder vaak allergieën zoals astma en eczeem. Dat is de voornaamste conclusie van een studie uitgevoerd door onderzoekers van de Universiteit van Göteborg (Zweden), gepubliceerd in The Journal of Allergy and Clinical Immunology. Het onderzoek, geleid door dr. Ingegerd Adlerberth en haar team, richtte zich met name op de rol van het intestinaal microbioom bij de ontwikkeling van het immuunsysteem bij baby’s.

Het onderzoek volgde 65 baby’s uit zuidwest-Zweden, waarvan er 28 op boerderijen woonden en 40 in huishoudens met huisdieren. Gedurende de eerste 18 maanden werden ontlastingsmonsters verzameld om de darmflora te analyseren. Vervolgens werd beoordeeld of deze kinderen op 3- en 8-jarige leeftijd allergieën ontwikkelden.

Nuttige bacteriën

De darmflora van boerderijkinderen ontwikkelde zich aanmerkelijk sneller en diverser dan die van stadskinderen zonder huisdieren. Dit uitte zich in een hoger aandeel van nuttige anaerobe bacteriën, zoals Bifidobacterium Bacteroides en Lactobacillus. Deze bacteriën ondersteunen het immuunsysteem en verminderen de kans op allergische reacties. Daarentegen hadden kinderen met een hoger gehalte aan Clostridioides difficile juist een verhoogd risico op allergieën.

Het onderzoek biedt nieuwe inzichten in de rol van darmflora bij allergiepreventie. Het suggereert dat een diverse microbiële omgeving vroeg in het leven een sleutelrol speelt in de ontwikkeling van het immuunsysteem. Hierdoor wordt het mogelijk om in de toekomst gerichte interventies te ontwikkelen die allergieën verminderen of voorkomen.

Preventieve interventies

De studie toont volgens de onderzoekers aan dat vroege blootstelling aan microbiële omgevingen, zoals die op boerderijen of in huishoudens met huisdieren, een gunstig effect heeft op de darmflora en daarmee mogelijk allergieën voorkomt. Dit onderzoek roept belangrijke vragen op over preventieve interventies, zoals het gebruik van probiotica. Hoewel de resultaten veelbelovend zijn, benadrukken de onderzoekers dat verder onderzoek nodig is om deze mechanismen beter te begrijpen en te benutten.

Referentie

Ljung A, Gio-Batta M, Adlerberth I et al. Gut microbiota markers in early childhood are linked to farm living, pets in household and allergy. PLoS One. 2024 Nov 27;19(11):e0313078. doi: 10.1371/journal.pone.0313078. PMID: 39602375; PMCID: PMC11602077.