Verband tussen plantaardig dieet en verlaagde ziekteprogressie bij gevorderde prostaatkanker

mei 2024 Voeding Oncologie Willem van Altena

Plantaardige diëten worden al lang geassocieerd met een scala aan voordelen voor zowel de gezondheid als het milieu. Recent onderzoek heeft aangetoond dat deze voedingspatronen ook verband kunnen houden met de primaire preventie van fatale prostaatkanker. Echter, er is nog weinig bekend over het effect van postdiagnostische plantaardige voedingspatronen bij personen die reeds gediagnosticeerd zijn met prostaatkanker. Een onderzoek uitgevoerd door onderzoekers van de dieet- en leefstijlsubstudie binnen de Cancer of the Prostate Strategic Urologic Research Endeavor (CaPSURE) bij 43 urologiepraktijken in de VS brengt daar verandering in. De studie is onlangs gepubliceerd in vaktijdschrift JAMA Oncology.

Het onderzoek, uitgevoerd door onderzoekers van de dieet- en leefstijlsubstudie binnen CaPSURE, tracht dit hiaat in kennis op te vullen. De studie omvatte mannen met biopsie-bevestigde niet-metastatische prostaatkanker (stadium ≤T3a), ingeschreven tussen 1999 en 2018 bij 43 urologiepraktijken in de Verenigde Staten. Tussen 2004 en 2016 vulden deelnemers een uitgebreide dieet- en leefstijlvragenlijst in, inclusief een gevalideerde voedselfrequentievragenlijst (FFQ). De gegevens werden geanalyseerd van augustus 2022 tot april 2023.

De resultaten van de studie onthullen significante bevindingen met betrekking tot prostaatkankerprogressie en prostaatkankerspecifieke mortaliteit. Van de 2062 deelnemers identificeerde het overgrote deel zich als blank (95%), met een mediane leeftijd van 65 jaar. Gedurende een mediane follow-up periode van 6,5 jaar werden 190 progressiegebeurtenissen en 61 prostaatkankerspecifieke sterftegevallen vastgesteld.

Een cruciale bevinding was dat mannen die zich in het hoogste kwintiel van de totale plantaardige dieetindex (PDI) bevonden, en dus het meeste ‘plant-based’ voedsel consumeerden, een 47% lager risico op progressie vertoonden in vergelijking met degenen in het laagste kwintiel (HR, 0,53; 95% BI, 0,37-0,74; P voor trend = .003). Echter, de gezonde plantaardige dieetindex (hPDI) vertoonde geen significante associatie met het totale risico op progressie. Opmerkelijk was echter dat onder degenen met een Gleason graad van 7 of hoger bij diagnose, het hoogste kwintiel van hPDI geassocieerd was met een 55% lager risico op progressie in vergelijking met het laagste kwintiel (HR 0,45; 95% CI, 0,25-0,81; P voor trend = .01), terwijl er geen significante associatie werd waargenomen bij personen met een Gleason graad lager dan 7.

Voedingsadvies

De bevindingen van deze cohortstudie suggereren dat een hogere inname van plantaardig voedsel na de diagnose van prostaatkanker geassocieerd kan worden met een verminderd risico op kankerprogressie. Dit onderstreept volgens de onderzoekers het belang van voedingsadvies bij patiënten met prostaatkanker, om gezonde voedingsgewoonten aan te moedigen en het welzijn en de algehele gezondheid te ondersteunen.

De studie benadrukt volgens de onderzoekers de potentiële rol van plantaardige diëten als een aanvullende benadering in de behandeling van prostaatkanker, en suggereert dat verdere interventiestudies nodig zijn om deze bevindingen te bevestigen en de mechanismen achter deze associaties beter te begrijpen.

Referentie

Liu VN, Van Blarigan EL, Zhang L, et al. Plant-Based Diets and Disease Progression in Men With Prostate Cancer. JAMA Netw Open. 2024 May 1;7(5):e249053. doi: 10.1001/jamanetworkopen.2024.9053. PMID: 38691361.