Onderzoekers van de Universiteit van South Australia in Adelaide publiceerden onlangs een overview van systematische reviews waarmee zij data van 97 onderzoeken, 1.039 studies en 128.119 deelnemers hebben samengevoegd en geanalyseerd. Uit de resultaten concluderen zij vervolgens dat lichaamsbeweging 1,5 keer effectiever is dan therapie of de belangrijkste geneesmiddelen voor de verbetering van symptomen van depressie, angst en onrust.
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie leeft 1 op de 8 mensen wereldwijd (970 miljoen mensen) met een geestelijke stoornis. Een slechte geestelijke gezondheid kost de wereldeconomie ongeveer 2,5 biljoen dollar per jaar, een bedrag dat naar verwachting zal stijgen tot 6 biljoen dollar in 2030.
De in het British Journal of Sports Medicine gepubliceerde studie van de Australische onderzoekers omvat 97 systematische reviews (n=1.039 studies; n=128.119 deelnemers). Deze reviews zijn meta-analyses van gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken naar meer lichaamsbeweging bij een volwassen populatie, waarbij depressie, angst of psychologisch lijden werden beoordeeld.
De grootste voordelen werden gezien bij mensen met depressie, HIV en nierziekte, bij zwangere vrouwen en vrouwen na de bevalling, en bij gezonde personen. Fysieke activiteit met een hogere intensiteit werd in verband gebracht met een grotere verbetering van de symptomen. De effectiviteit van interventies voor lichaamsbeweging nam af bij langer durende interventies.
Volgens de hoofdonderzoeker van dit onderzoek, Dr. Ben Singh, moet lichamelijke activiteit prioriteit krijgen om de toenemende gevallen van psychische aandoeningen beter te kunnen beheren: “Het is bekend dat lichaamsbeweging de geestelijke gezondheid helpt verbeteren. Maar ondanks het bewijs is het niet op grote schaal toegepast als eerste keus behandeling.”
Singh licht toe: “Ons onderzoek toont aan dat fysieke activiteiten de symptomen van depressie en angst in alle klinische populaties aanzienlijk kunnen verminderen, waarbij sommige groepen zelfs meer verbetering laten zien. Lichaamsbeweging van hogere intensiteit had grotere verbeteringen voor depressie en angst, terwijl langere duur kleinere effecten had in vergelijking met korte en middellange uitbarstingen.”
“We vonden ook dat alle soorten lichamelijke activiteit en lichaamsbeweging gunstig waren, inclusief aerobe oefeningen zoals wandelen, krachttraining, pilates en yoga. Belangrijk is verder dat het onderzoek aantoont dat er niet veel voor nodig is om lichaamsbeweging een positieve verandering in je geestelijke gezondheid teweeg te brengen”, aldus Singh.
Referentie
Bekijk ook het persbericht van de University of South Australia.