Een nieuw onderzoek werpt licht op de complexe verbanden tussen leefstijl en ouder worden en hoe deze zich verhouden tegenover gezondheidsrisico’s. Door middel van een nieuwe methode van het meten van cardiovasculaire gezondheid “Life’s Essential 8” (LE8) opent dit onderzoek deuren naar een toekomst waarin we gezonder ouder worden.
LE8 is een verbeterde meetmethode om een accurate inschatting te maken van de cardiovasculaire gezondheid van mensen. Dit meetinstrument kijkt naar acht factoren die van essentieel belang zijn voor een gezond leven. Deze factoren zijn: dieet, blootstelling aan nicotine, beweging, BMI, lipidenwaarden in het bloed, glucoseniveau in het bloed, kwaliteit van slaap en bloeddruk.
In het onderzoek uitgevoerd door wetenschappers aan de universiteit van Bethesda (Verenigde Staten) waar gekeken werd hoe accuraat de LE8 meetmethode was, deden 5682 deelnemers mee. Voor al deze deelnemers werd de LE8 score berekend. Daarnaast werd er gekeken naar vier op DNA-methylatie gebaseerde epigenetische leeftijdsbiomarkers. Er werd onderzocht of deze biomarkers de relaties tussen de LE8-score en cardiovasculaire aandoeningen (CVD), sterfte door CVD en sterfte door alle oorzaken beïnvloedden.
De resultaten waren veelbelovend als de LE8-score met 1 standaarddeviatie omhoog ging, nam het risico op CVD met 35% af, was er een 36% lager risico op sterfte en een 29% lager risico op sterfte door alle oorzaken. Deze relaties werden deels beïnvloed door de epigenetische leeftijdsbiomarkers, met name een hoge epigenetische score voor GrimAge en DunedinPACE hadden invloed.
Uit het onderzoek kwam ook het effect van epigenetica naar voren. De effecten van epigenetische leeftijdsbiomarkers waren duidelijker merkbaar bij mensen met een grotere genetische aanleg voor een oudere epigenetische leeftijd. Voor de groep met een hogere GrimAge genetische score was de mediatie van hun epigenetische score 39% voor CVD, 39% voor sterfte door CVD en 78% voor sterfte door alle oorzaken. Bij deelnemers met een lagere GrimAge score werd geen significant effect gezien van de polygenetische score.
Deze bevindingen suggereren dat epigenetische leeftijdsbiomarkers de relatie tussen de LE8-score en gezondheidsuitkomsten kunnen beïnvloeden, vooral bij individuen met een hogere genetische aanleg voor oudere epigenetische leeftijd. verder laat dit onderzoek zien hoe belangrijk een gezonde leefstijl is voor niet alleen het hart, maar ook voor een lang en gezond leven.
Leefstijlveranderingen kunnen dus een groot effect hebben op onze biologische leeftijd en daarmee op onze algehele gezondheid. Dit onderzoek werpt een nieuwe blik op hoe we met eenvoudige aanpassingen in ons dagelijks leven de klok van veroudering kunnen vertragen en onze levenskwaliteit kunnen verbeteren.
Referenties: