Revalidatiecentrum Reade (Amsterdam) experimenteert met een nieuwe behandelmethode waarbij gebruik wordt gemaakt van zogenaamde Mixed Reality (MR).1 Deze techniek lijkt op Virtual Reality (VR) waarbij je door middel van een elektronische bril in een virtuele wereld stapt. Bij MR wordt echter de echte wereld gemixt met virtuele componenten in de vorm van hologrammen. In Reade wordt de HoloLens van Microsoft uitgetest, dit is een minicomputer met een camera die als een bril op het hoofd wordt gedragen. De bril stimuleert interactie met de hologrammen die op de omgeving worden geprojecteerd.
De toepassing van een MR-bril zoals de HoloLens activeert revaliderende patiënten spelenderwijs om te bewegen. Zo kan er worden geoefend met balans en uithoudingsvermogen. De patiënt wordt uitgedaagd zonder dat deze doorheeft dat hij/zij/hen echt moe wordt.
Voorbeeld van de HoloLens-toepassing bij revalidatie, gebruik makende van een spel van HoloMoves waarbij de patiënt gemotiveerd wordt om te bewegen.2
In het Zuyderland Medisch Centrum (Limburg) wordt de HoloLens op een andere manier toegepast. Sinds de start van dit jaar is de HoloLens opgenomen in de scenariotraining van zorgprofessionals op de spoedeisende hulp. Er wordt momenteel onderzocht wat het effect is van dergelijke trainingen op de kwaliteit van handelen bij artsen en verpleegkundigen op de spoedeisende afdeling.
Met de HoloLens kan ook op afstand worden meegekeken via de communicatie-applicatie Microsoft Teams. Dit wordt momenteel al toegepast in de Vivium Zorggroep en het Tergooi MC.3 Deze instellingen startten in juli 2021 het project Wondzorg HoloLens. Wanneer een verpleegkundige in het zorgcentrum de HoloLens draagt en hiermee kijkt naar de patiënt, kan een wondconsulent vanuit het Tergooi MC meekijken en zo een controle uitvoeren. Als resultaat hoeven kwetsbare ouderen tijdens de revalidatie minder vaak naar het ziekenhuis ter wondcontrole. Verwacht wordt dat de mogelijkheden van Mixed Reality alleen nog maar toe zullen nemen.
Referenties