Meer kruiden in het eten en af en toe een handje pinda’s geven een boost aan het darm microbioom

augustus 2024 Voeding Gastro-enterologie Voedingsleer Willem van Altena

Een handje pinda’s, wat extra kruiden in het eten: hele eenvoudige manieren om het darm microbioom een boost te geven, met allerlei gunstige gevolgen voor de gezondheid als resultaat. Twee afzonderlijke studies uitgevoerd aan de Penn State universiteit in de Verenigde Staten, onder leiding van Penny M. Kris-Etherton, heeft aangetoond dat het toevoegen van pinda’s en kruiden aan het dagelijkse dieet een positieve invloed kan hebben op het darmmicrobioom. Deze bevindingen zijn gepubliceerd in de tijdschriften Clinical Nutrition en The Journal of Nutrition.

Het darmmicrobioom bestaat uit triljoenen micro-organismen die in het darmkanaal leven en een rol spelen in de stofwisseling en het immuunsysteem. Een grotere diversiteit aan darmbacteriën wordt geassocieerd met een betere gezondheid. De studies van Penn State richten zich op de effecten van kleine aanpassingen in het dieet, met name de toevoeging van pinda’s en kruiden, op de samenstelling van het darmmicrobioom. Uitgangspunt voor de onderzoekers was het gemiddelde Amerikaanse dieet, dat bestaat uit 50% koolhydraten, 17% eiwitten, 33% onverzadigd vet en 11% verzadigd vet.c

Pinda’s

Van boomnoten was al bekend dat ze glucoregulatoire effecten hebben die de samenstelling van de darmmicrobiota verbeteren. Het effect van pinda’s op het microbioom was echter nog niet onderzocht. Maar bekend is dat pinda’s veel butyraat bevatten, een korteketenvetzuur dat een gunstig effect op de darmflora heeft.

In de eerste studie, gepubliceerd in Clinical Nutrition, onderzochten Kris-Etherton en haar team het effect van een dagelijkse consumptie van 28 gram pinda’s (ongeveer een handvol) in vergelijking met een koolhydraatrijk tussendoortje, te weten crackers en kaas. De studie duurde zes weken en toonde aan dat deelnemers die pinda’s aten een significante toename vertoonden van de bacteriegroep Ruminococcaceae. Deze groep bacteriën is geassocieerd met een gezonde leverstofwisseling en immuunfunctie, wat suggereert dat pinda’s gunstig kunnen zijn voor de algehele gezondheid.

Deze resultaten suggereren dat het eten van pinda’s een bekende butyraatproducerende bacterie verrijkt en de verhoogde expressie van een gen dat betrokken is bij butyraatproductie ondersteunt de hypothese van pinda-geïnduceerde modulatie van de darmmicrobiota.

Kruiden en specerijen

In de tweede studie, gepubliceerd in The Journal of Nutrition, werd het effect van het toevoegen van kruiden en specerijen aan de voeding van deelnemers met een risico op hart- en vaatziekten onderzocht. Kruiden en specerijen bevatten veel polyfenolische verbindingen die mogelijk invloed kunnen hebben op de samenstelling van darmbacteriën. Het effect van culinaire hoeveelheden kruiden en specerijen, geconsumeerd als onderdeel van een goed gedefinieerd dieet, op de samenstelling van darmbacteriën is echter nog niet eerder bestudeerd.

De onderzoekers analyseerden drie verschillende doses: ongeveer 1/8 theelepel per dag, iets meer dan 3/4 theelepel per dag en ongeveer 1 1/2 theelepel per dag. Elk dieet werd gedurende 4 weken verstrekt, met een minimum van 2 weken tussenpoos. Na vier weken bleek dat de deelnemers –25 volwassenen met risico op cardiovasculaire aandoeningen- een toename in de diversiteit van hun darmbacteriën hadden, inclusief een toename van Ruminococcaceae. Deze toename was vooral merkbaar bij de middelste en hoogste doseringen kruiden.

Conclusies

De resultaten van beide studies suggereren dat kleine en eenvoudige dieetveranderingen, zoals het toevoegen van pinda’s of kruiden, kunnen bijdragen aan een gezonder darmmicrobioom. Dit kan op zijn beurt positieve effecten hebben op de algehele gezondheid. De onderzoekers benadrukken echter dat er meer onderzoek nodig is om de volledige impact van deze veranderingen op de gezondheid te begrijpen.

Een bijkomend gunstig effect van het toevoegen van kruiden en specerijen is dat dit ook kan helpen om de natriumconsumptie te verminderen. Door voedsel op een smakelijke manier te kruiden zonder extra zout toe te voegen wordt de hartgezondheid bevorderd. Dit kan bijzonder nuttig zijn gezien het feit dat het gemiddelde dieet vaak te veel natrium bevat.

Referenties

Sapp PA, Kris-Etherton PM, Arnesen EA, et al. Peanuts as a nighttime snack enrich butyrate-producing bacteria compared to an isocaloric lower-fat higher-carbohydrate snack in adults with elevated fasting glucose: A randomized crossover trial. Clin Nutr. 2022 Oct;41(10):2169-2177. doi: 10.1016/j.clnu.2022.08.004. Epub 2022 Aug 13. PMID: 36067589.

Petersen KS, Anderson S, Chen See JR, et al. Herbs and Spices Modulate Gut Bacterial Composition in Adults at Risk for CVD: Results of a Prespecified Exploratory Analysis from a Randomized, Crossover, Controlled-Feeding Study. J Nutr. 2022 Nov;152(11):2461-2470. doi: 10.1093/jn/nxac201. Epub 2022 Sep 2. PMID: 36774112; PMCID: PMC9644184.