Door: drs. C.K. Bos
Druk op de afspeelknop om de tekst voor te lezen.
Het zou fantastisch zijn als Nederlanders steeds ge¬zonder worden in plaats van ongezonder. Als elke zorg¬professional en supermarkt gaat voor een duurzame gezonde leefstijl en leefomgeving. Dan hebben we een revolutie. Maar is zo’n revolutie wel mogelijk? En wat is daar voor nodig?
Harvard-hoogleraar Erica Chenoweth onderzocht re¬voluties tussen 1900 en 2006. Haar conclusies:
Als 3,5% van de Nederlanders in actie wil komen om de voedselomgeving te veranderen, dan zullen de politici, supermarkten en voedingsindustrieën volgen. Een vergelijkbare revolutie lijkt te gaan plaatsvinden voor het klimaat. Gezonde leefstijl is goed voor het klimaat en een ge¬zond klimaat is goed voor de gezondheid van de mens. We hebben dan twee revoluties die elkaar versterken.
We zijn met 1,4 miljoen zorgprofessionals in Nederland. Wij zien, als geen ander, de noodzaak tot verandering, zodat de zorg niet verder overbelast raakt. Wanneer de helft van de zorg¬professionals zich actief inzet voor het belang van een gezonde leefstijl en een betere voed¬selomgeving, dan voldoen we aan de 3,5%-regel om een revolutie te starten. Nederland – lijkt er klaar voor, gezien een recent onderzoek van de Influenza Stichting, waarin 89% van de deelnemers leefstijl belangrijk vindt om ernstige influenza en COVID-infecties te voor komen.
Keer Diabetes2 Om is zo’n revolutie op het gebied van leefstijlgeneeskunde. In 2011 werd Voeding Leeft opgericht. Hun programma om diabetes mellitus type 2 om te keren door mid¬del van voeding en leefstijl is zo effectief dat het vanaf 2024 wordt vergoed vanuit het basis¬pakket. In Nederland zijn nu 1,1 miljoen mensen met diabetes type 2 en ook ongeveer 1 mil¬joen mensen met pré-diabetes. Een hele grote studie (‘the English Diabetes Prevention Programme’), 15 november gepubliceerd in Nature, toont het bewijs dat leefstijlbegeleiding effectief is voor mensen met pré-diabetes. Glucose, cholesterol, lichaamsgewicht en het risico op hart- en vaatziekten bleken, na een follow-up van bijna twee jaar, gunstig beïnvloed te zijn.
Genoeg bewijs om aan de slag te gaan!
Laten we samen de leefstijlrevolutie in gang zetten, door actief, zonder ‘fatshaming’, op te komen voor een gezonde leefstijl en voedselomgeving. Zie ook het artikel van Ben van Om-men en Hanno Pijl over gezonde supermarkten.
Revoluties worden vaak eerst voor onmogelijk gehouden, en later als onvermijdelijk gezien.
PS: Ik las zojuist dat per 1 januari 2024 de ‘suikertaks’ op alcoholvrije dranken wordt ingevoerd!
Karel Bos, huisarts
Hoofdredacteur