SAMENVATTING
Ondanks dat verslaving aan sterk bewerkt voedsel onderwerp is van duizenden ‘peer-reviewed’ artikelen en 20% van de volwassenen voldoet aan de criteria, is het geen erkende stoornis (Unwin et al., 2022). Sterk bewerkte voedingsmiddelen zijn industrieel samengestelde producten, waarbij het oorspronkelijke voedingsmiddel (bijna) niet meer aanwezig is. Ze bevatten onnatuurlijke ingrediënten, zoals kleurstoffen, smaakstoffen, smaakversterkers, zoetstoffen en vulstoffen. Ze zijn doorgaans energiedenser, bevatten meer zout, vrije suikers, verzadigde vetten en transvetten, en minder eiwitten, vezels, vitaminen, kalium en andere mineralen. Tegenwoordig valt 70% van het aanbod in supermarkten onder ‘sterk bewerkt voedsel’. Dat het sterk verslavend en fysiek en mentaal ongezond is, maakt het tot een risico voor de publieke gezondheid.1,2
(NED TIJDSCHR LEEFSTIJLGENEESKD 2023;1:55–6)