Regelmatige fysieke activiteit tijdens de zwangerschap is mogelijk geassocieerd met een verlaagd risico op astma bij kinderen, volgens een Finse studie gepubliceerd in Med. Het onderzoek werd geleid door Pirkka Kirjavainen, PhD, hoofdonderzoeker bij het Nationale Gezondheids- en Welzijnsinstituut van Finland en de Universiteit van Oost-Finland, en maakt gebruik van data uit de prospectieve Kuopio Birth Cohort-studie.
De studie omvatte 963 moeder-kindparen uit het universiteitsziekenhuis van Kuopio, waarbij gegevens werden verzameld over fysieke activiteit tijdens de zwangerschap, confounders en astmadiagnoses bij kinderen tussen vijf en zeven jaar. Moeders rapporteerden een gemiddelde van 3,5 keer per week te bewegen (SD 2,5), waarbij wandelen (34%), joggen (32%) en krachttraining (29%) de meest genoemde vormen van activiteit waren.
Kinderen van moeders die minder dan drie keer per week bewogen tijdens de zwangerschap, hadden een hoger risico op het ontwikkelen van astma. De aangepaste odds ratio (aOR) voor kinderen van moeders die minstens drie keer per week bewogen, was 0,54 (95% BI 0,33–0,89; P = .02). Dit beschermende effect bleef significant, zelfs na correctie voor mogelijke confounders zoals BMI, opleidingsniveau en stress.
Bij kinderen van wie de moeder regelmatig bewoog, was de prevalentie van astma lager. Astma kwam vaker voor bij jongens dan bij meisjes (9% versus 6%; P = .03) en bij kinderen met een ouder die astma had (P = .02 voor moeders; P < .01 voor vaders). Moeders die orale antibiotica gebruikten tijdens de zwangerschap, rapporteerden ook een hogere astmaprevalentie bij hun kinderen (P = .03).
Fysieke activiteit tijdens de zwangerschap correleerde positief met gezondere leefgewoonten, zoals dagelijkse groenteconsumptie (P < .01) en het hebben van een hond (P = .02). Negatieve correlaties werden gevonden met een hoger BMI, infecties tijdens de zwangerschap en eerdere bevallingen.
De onderzoekers benadrukken dat fysieke activiteit tijdens de zwangerschap vergelijkbaar beschermend kan zijn tegen astma als het vermijden van blootstelling aan tabaksrook. Hoewel intensiteit en frequentie verder onderzoek vereisen, suggereren de resultaten dat al drie keer per week bewegen een klinisch relevant verschil kan maken. Deze bevindingen kunnen gebruikt worden om zwangere vrouwen beter te informeren over de voordelen van een actieve leefstijl, niet alleen voor hun eigen gezondheid, maar ook voor die van hun kind.