Leefstijl in de praktijk

Aandacht voor preventie in verpleegkundige diagnoses en interventies in de thuiszorg: ruimte voor verbetering!

NTvL - 2024, nummer 6, december 2024

dr. ir. G.J. Groenendijk-van Woudenbergh , G. Beukers , dr. Y.J.J. van der Veen

SAMENVATTING

Wijkverpleegkundigen hebben een belangrijk rol in het verlenen van preventieve zorg. Zij gebruiken daarbij gestandaardiseerde, veelal digitale, classificatiesystemen waarin verpleegkundige diagnoses, gewenste resultaten en interventies worden geregistreerd. Deze systemen maken het mogelijk de kwaliteit van verpleegkundige zorg te onderzoeken en te verbeteren. Voor één zorgorganisatie inventariseerden we in 100 van de 261 dossiers welke preventiegerichte NANDA-diagnoses en interventies in de domeinen gezondheidsbevordering, voeding en activiteit/rust door wijkverpleegkundigen werden geselecteerd. De meeste verpleegkundige diagnoses en interventies werden ingezet in gezondheidsbevordering (resp. 50/109 en 191/365) en activiteit/rust (resp. 45/109 en 132/365). Bij voeding waren het er slechts resp. 14/109 en 42/365. Gestandaardiseerde diagnoses werden gebruikt, maar de interventies werden naar vrij inzicht geformuleerd, waarbij de achterliggende methodische redenatie niet altijd helder was. De generieke diagnoses ‘verminderd activiteitsvermogen’ en ‘verminderde lichamelijke mobiliteit’ werden opgeteld het vaakst geselecteerd (40/109) gevolgd door de generieke diagnose ‘kwetsbare-oudere-syndroom’ (27/109). Wijkverpleegkundigen selecteerden weinig risicodiagnoses en diagnoses in het domein voeding en verbonden niet-gestandaardiseerde interventies aan de diagnoses. Aanwijzingen voor de praktijk zijn dan ook om consequent het selecteren van risicodiagnoses te overwegen en gestandaardiseerde diagnoses en interventies zo specifiek mogelijk te stellen om gerichter preventief te handelen.

(NED TIJDSCHR LEEFSTIJLGENEESKD 2024;2(6):260–6)

Lees verder

Multivitaminen en omega 3-visolie in strijd tegen vroeggeboorte in Amsterdam-Zuidoost

NTvL - 2024, nummer 5, oktober 2024

S.M. Wesselius MSc, L.T. Read MSc, prof. dr. M.A. Oudijk

SAMENVATTING

De wijk Amsterdam-Zuidoost heeft een hoog percentage vroeggeboorte vergeleken met het Nederlandse gemiddelde en andere wijken in Amsterdam. Het project ‘Preventie Vroeggeboorte Amsterdam-Zuidoost’, opgericht door Henna Playfair en Martijn Oudijk, richt zich op het verminderen van vroeggeboortes door leefstijlaanpassingen. In samenwerking met verloskundigenpraktijken en met financiering van de stichting ‘Alle Amsterdamse Kinderen Gelijke Kansen’, biedt het project gratis multivitaminen en omega 3-visolie aan zwangere vrouwen, evenals gratis sportactiviteiten bij OWN Ladies Gym.

(NED TIJDSCHR LEEFSTIJLGENEESKD 2024;2(5):202–6)

Lees verder

COMMUNICATIE MET KINDEREN MET OVERGEWICHT OF OBESITAS OVER GEWICHT EN LEEFSTIJL

NTvL - 2024, nummer 4, september 2024

dr. J. Halberstadt , dr. L.W. Koetsier , dr. B. van der Voorn

SAMENVATTING

Het gesprek over gewicht en leefstijl met kinderen met overgewicht of obesitas en hun ouders kan lastig zijn. Zorg- en hulpverleners ervaren barrières om het gesprek aan te gaan en twijfelen soms aan hun vaardigheden hierbij. Daarnaast beïnvloedt gewichtsgerelateerd stigma de houding van professionals ten opzichte van deze kinderen. Door zich te verdiepen in de complexe werkelijkheid van gewichtsproblemen en het kind zelf, de juiste woorden te kiezen en een open, steunende houding ten opzichte van kind en gezin te hebben, vergroten professionals de kans op een prettige behandelrelatie en daarmee op een verbetering van de fysieke en mentale gezondheid van het kind. Dit artikel biedt daarvoor inzichten en praktische tips voor de praktijk.

(NED TIJDSCHR LEEFSTIJLGENEESKD 2024;2(4):153–7)

Lees verder

WEERBAAR TEGEN WEERSTAND IN DE SPREEKKAMER

NTvL - 2024, nummer 4, september 2024

drs. K. Zaal

SAMENVATTING

Patiënten kunnen weerstand vertonen in reactie op jouw suggesties voor aanpassingen in leefstijl of voeding. Dit belemmert succesvolle gedragsverandering. Je kunt drie soorten weerstand onderscheiden. Reactantie: weerstand op de beïnvloedingspoging, scepticisme: weerstand op de inhoudelijke boodschap, en inertie: weerstand tegen verandering. Deze soorten weerstand komen voort uit menselijke behoeftes aan autonomie, zekerheid en energiebehoud. Elke vorm vereist een andere aanpak. Op de juiste manier omgaan met weerstand bevordert de kans dat patiënten met hun leefstijl of voeding aan de slag gaan. In dit artikel krijg je hiervoor praktische tips om toe te passen tijdens een consult.

(NED TIJDSCHR LEEFSTIJLGENEESKD 2024;2(4):158–61)

Lees verder

LEEFSTIJLGESPREK: EEN KANS VOOR VERANDERING IN DE SPREEKKAMER

NTvL - 2024, nummer 4, september 2024

F.M.A. Aendekerk , drs. E.L. Willemsen , M.L.J. Raemaekers , dr. G.H. Koek

SAMENVATTING

In de casus verlaat een patiënte woedend de spreekkamer nadat de arts haar adviseerde af te vallen om progressie van metabole disfunctie geassocieerde steatohepatitis (MASH) te voorkomen. Hoewel de arts goede bedoelingen had, voelde de patiënte zich aangevallen en niet begrepen. Dit benadrukt het belang van empathische communicatie en het gebruik van motiverende gespreksvoering (MGV) om gedragsverandering te ondersteunen. MGV helpt artsen een vertrouwensband op te bouwen en de intrinsieke motivatie van patiënten te versterken. Ondanks de toename van welvaartsziekten, is er een gebrek aan onderwijs over leefstijl en voeding in de geneeskundeopleiding. Training in MGV en leefstijlgeneeskunde is cruciaal voor artsen om patiënten te begeleiden naar een gezondere en duurzamere leefstijl om chronische aandoeningen te voorkomen en te managen.

(NED TIJDSCHR LEEFSTIJLGENEESKD 2024;2(4):162–5)

Lees verder

De rem op protonpompremmers met behulp van adviesgesprekken

NTvL - jaargang 2, nummer 3, juni 2024

R. de Kogel BSc, dr. C. Brito de Castro

SAMENVATTING

Protonpompremmers (‘proton pump inhibitors’; PPI’s) zijn sterke maagzuurremmers en worden breed ingezet bij maagklachten en ter preventie van maagcomplicaties. Uit onderzoek van Zorginstituut Nederland is gebleken dat 45% van de PPI-gebruikers deze medicatie inneemt zonder adequate klinische indicatie.1 Het hier gepresenteerde onderzoek, uitgevoerd in BENU Apotheek West-Gouwe, evalueert de effectiviteit van een consult met leefstijladviezen bij het reduceren van onnodig langdurig gebruik van protonpompremmers. De studie toont aan dat het consult significant bijdraagt aan het verminderen van chronisch PPI-gebruik, met een hoger succespercentage in de interventiegroep vergeleken met de controlegroep. Deze bevindingen benadrukken de waardevolle rol van apotheken in het beheer van langdurig medicatiegebruik en onderstrepen het belang van leefstijlinterventies in de zorg.

(NED TIJDSCHR LEEFSTIJLGENEESKD 2024;2(3):114–9)

Lees verder

Verpleegkundigen en het leefstijlgesprek: beïnvloedende factoren en methoden

NTvL - jaargang 2, nummer 3, juni 2024

dr. W. Kroeze , dr. S. van Hogen-Koster , drs. H. Algra

SAMENVATTING

Er is steeds meer aandacht voor leefstijl in de zorg en er is een toename van beschikbare effectieve methodieken voor gedragsverandering. Desondanks is de implementatie van leefstijlinterventies complex en ingewikkeld, waardoor leefstijl nog geen integraal onderdeel van de reguliere zorg is. Verpleegkundigen hebben een belangrijke rol bij het bevorderen van een gezonde leefstijl. Verpleegkundigen ervaren echter barrières om leefstijl te integreren in de dagelijkse zorg. Tijd, onvoldoende kennis en middelen en weerstand bij de patiënt spelen hierin een centrale rol. Dit artikel laat een aantal eenvoudig toe te passen methodieken voor gedragsverandering zien, waarmee verpleegkundigen en mogelijk ook andere zorgprofessionals aan de slag kunnen gaan. Van belang is om aan te sluiten bij de wensen en behoeften van de patiënt, zoals vanuit de benadering van Positieve Gezondheid, om de eigen regie en intrinsieke motivatie te vergroten. Op deze manier hopen we een bijdrage te leveren aan het versterken van de implementatie van leefstijl in de zorg, aansluitend bij de Coalitie Leefstijl in de Zorg.

(NED TIDSCHR LEEFSTILGENEESKD 2024;2(3):120–6)

Lees verder