Vorig jaar werd bij 130.000 mensen voor het eerst de diagnose kanker gesteld, en dat waren er 3.000 meer dan in 2023. Toch gaat het niet om een onverwachte toename: kanker blijft toch vooral een ziekte die met ouderdom wordt geassocieerd, en met een stijgende bevolking opgeteld bij het effect van de vergrijzing is een toename van de kankerdiagnoses geheel volgens verwachting. Toch stijgen de diagnoses bij sommigen kankersoorten harder dan bij andere. Vooral prostaatkanker zit in de lift. Met 15.212 nieuwe diagnoses in 2024 wordt deze diagnose bijna even vaak gesteld als borstkanker, dat afgelopen jaar bij 15.407 nieuwe patiënten werd vastgesteld. Dat meldt de Nederlandse Kankerregistratie (NKR) in het kader van Wereld Kankerdag, 4 februari.
In 2024 kregen bijna 70.000 mannen en ruim 60.000 vrouwen in Nederland de diagnose kanker. De leeftijd bij diagnose verschilt sterk: prostaatkanker wordt in doorsnee vastgesteld op 72-jarige leeftijd (mediane leeftijd), bij borstkanker is dit 63 jaar. Het aantal patiënten met uitgezaaide kanker bij diagnose is voor prostaatkanker (3.000 in 2023) aanzienlijk hoger dan voor borstkanker (1.000 in 2023).
Het aantal sterfgevallen ten gevolge van borst- en prostaatkanker was in 2023 vrijwel gelijk, namelijk beide ruim 3.000. De afgelopen decennia is het aantal sterfgevallen door borstkanker licht gedaald, terwijl dat van prostaatkanker is gestegen; in 2023 was de prostaatkankersterfte voor het eerst hoger dan de borstkankersterfte.
De toename van het aantal diagnoses prostaatkanker is vooral toe te schrijven aan demografische factoren, maar ook de inzet van vroegdiagnostiek zoals de PSA-test speelt een rol. De doorsnee leeftijd waarop prostaatkanker wordt vastgesteld is 72 jaar, een leeftijd die valt in de bevolkingsgroep 70-80-jarigen die in Nederland sterk stijgt. Bij personen die de diagnose borstkanker krijgen, is de doorsnee leeftijd 63 jaar. De leeftijdsgroep 60-70-jarigen groeit nauwelijks meer. De toename in nieuwe diagnoses bij borstkanker lijkt dan ook gestopt, onder meer samenhangend met deze demografische ontwikkeling.
De behandeling van prostaatkanker en borstkanker is verschillend. Ongeveer 19% van de patiënten met prostaatkanker wordt geopereerd, 33% wordt bestraald en 41% wordt behandeld met hormonale therapie. Deze laatste behandeling wordt vaak gegeven in combinatie met bestraling of chemotherapie. Daarnaast is actief volgen een optie (zeker bij patiënten met laagrisico prostaatkanker), actieve behandeling wordt pas gestart als er aanwijzingen zijn dat de tumor groeit.
Patiënten met borstkanker worden meestal geopereerd (88% van de patiënten ondergaat een operatie, 66% wordt bestraald, 52% krijgt hormonale therapie en 34% chemotherapie). Vaak wordt een combinatie van therapieën gegeven.
De overlevingskans van patiënten met borst- en prostaatkanker is vrijwel gelijk: na 5 jaar voor beide 88% en na 10 jaar 79% voor borstkanker en 80% voor prostaatkanker.
Gegevens uit de Nederlandse Kankerregistratie over het aantal nieuwe diagnoses (incidentie) van kanker, per kankersoort, per provincie, per leeftijdscategorie en per geslacht staan op https://nkr-cijfers.iknl.nl/ De Nederlandse Kankerregistratie (NKR) is een landelijke databank met betrouwbare gegevens van alle patiënten met kanker. Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) beheert deze databank. De gegevens in de NKR worden gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek naar kanker en de behandeling ervan. Dit leidt tot een betere behandeling van de ziekte en verbetering van de zorg voor mensen met kanker. De gegevens helpen om de zorg steeds verder te verbeteren voor huidige en toekomstige patiënten.
Bron