Kruidgeneeskunde is populair in Nederland: een recente studie van marktonderzoeker Kantar laat zien dat bijna een op de drie Nederlanders in het afgelopen jaar wel eens kruidenmiddelen gebruikt heeft. Kruidgeneeskunde heeft bij veel mensen een soort aura van betrouwbaarheid: ‘baat het niet dan schaadt het niet’ lijkt de gedachte te zijn. Toch klopt die veronderstelling niet. Zeker mensen die medicijnen gebruiken zouden er goed aan doen uit te zoeken wat de effecten van geneeskrachtige kruiden op hun medicatie kunnen zijn. Het blijkt dat 81% van de mensen die kruidenmiddelen gebruiken ook medicijnen gebruikt. Reden voor medicijnautoriteit CBG en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) om de campagne ‘Weet wat je slikt’ in het leven te roepen.
Uit het onderzoek van Kantar komt naar voren dat de helft van de mensen die aan de enquête deelnamen niet of nauwelijks op de hoogte zijn van mogelijke bijwerkingen van het kruidenmiddel dat ze gebruiken, wat er kan gebeuren als je te veel van het middel gebruikt en of je het middel kunt combineren met (andere) medicijnen. Bijna 9 van de 10 gebruikers denken dat het combineren van kruiden en medicijnen ongevaarlijk is. Bijna driekwart van de gebruikers van kruidenmiddelen vindt het niet nodig om daarover met de huisarts te praten. Vaak omdat mensen denken dat het toch maar om een onschuldig kruidenmiddel gaat, of omdat het ze niet belangrijk lijkt om het te melden.
Het CBG waarschuwt dat kruidenmiddelen de werking van medicijnen kunnen veranderen. Een medicijn kan dan minder goed of juist sterker werken, en bijwerkingen veroorzaken. In de campagne ‘Weet wat je slikt’ wordt aandacht besteed aan 11 veelgebruikte kruidenmiddelen, waaronder de reeds genoemde top-5. Van deze kruiden is bekend is dat ze een wisselwerking kunnen hebben met medicijnen. Het gaat om heel verschillende medicijnen: van maagzuurremmers, anticonceptiemiddelen tot hart- en vaatmedicijnen.
Recent waarschuwde het RIVM voor het gebruik van voedingssupplementen of thee met daarin de kruiden Huperzia serrata, Tabernanthe iboga of Ashwagandha (Withania somnifera). Het RIVM bracht de risico’s van deze kruiden in kaart en adviseert om producten met deze kruiden niet te gebruiken, vooral niet tijdens de zwangerschap.
De ‘Weet wat je slikt’-campagne is van 11 tot en met 31 maart. In deze periode hangen er informatiekaartjes in de drogist aan het schap met kruidenmiddelen. In de wachtkamers van zorgverleners besteden we met posters, flyers en een korte video aandacht aan het belang van veilig kruidengebruik. En online zijn ervaringsverhalen te lezen van kruidengebruikers.
Meer informatie
Kijk voor meer informatie over het veilig gebruik van kruidenmiddelen en medicijnen op cbg-meb.nl/kruiden en volg de campagne via LinkedIn en Instagram via #WeetWatJeSlikt.