NTvL - jaargang 2, nummer 2, april 2024
prof. dr. H. Pijl
Dit is een journalscan van het artikel “Quasi-experimental evaluation of a nationwide diabetes prevention programme” met commentaar voor de Nederlandse klinische praktijk.
(NED TIJDSCHR LEEFSTIJLGENEESKD 2024;2(2):93–4)
Lees verderNTvL - 2023, nummer 4, december 2023
prof. dr. H. Pijl , dr. ir. B. van Ommen
Hoe is het mogelijk dat we de grootste ‘killer’ van deze tijd ongestraft laten? Ziekte veroorzaakt door verkeerde voeding maakt een veelvoud van de slachtoffers van moord (0,8% van het aantal doden) of het verkeer (0,4%). De helft van de Nederlanders heeft overgewicht, 14% is ernstig te zwaar (obesitas). 1 Ruim een miljoen Nederlanders hebben diabetes type 2.2 1,7 miljoen heeft een hart- of vaatziekte, van wie jaarlijks 50.000 mensen in het ziekenhuis worden opgenomen door een beroerte.3,4 2,8 miljoen Nederlanders hebben een te hoge bloeddruk.5 Dertig tot 50% van de gevallen van kanker kan worden voorkomen door een gezonde leefstijl.6 Al deze ziekten zijn gerelateerd aan onze voeding.
Wat is er dan mis met die voeding? Industrieel geproduceerd voedsel bevat ingrediënten die schadelijk zijn voor onze gezondheid. Er zit nagenoeg altijd (te veel) suiker, zetmeel, zout, verzadigd vet, emulgatoren of smaakstof in. Die stoffen veroorzaken ontstekingen in ons lichaam, die de oorzaak zijn van een groot aantal ziekten. Natuurlijk, onbewerkt voedsel, dat (nagenoeg) direct door de aarde wordt voortgebracht, bevat geen of heel weinig van deze stoffen. We zouden groente, fruit, noten, olijfolie, melkproducten, vlees en vis (laatste drie met mate) moeten eten, en niet meer dan dat.
(NED TIJDSCHR LEEFSTIJLGENEESKD 2023;1(4):198–9)
Lees verderTo provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.