NTvL - 2023, nummer 1, mei 2023
dr. H.J.R. Hoenders
Ondanks dat verslaving aan sterk bewerkt voedsel onderwerp is van duizenden ‘peer-reviewed’ artikelen en 20% van de volwassenen voldoet aan de criteria, is het geen erkende stoornis (Unwin et al., 2022). Sterk bewerkte voedingsmiddelen zijn industrieel samengestelde producten, waarbij het oorspronkelijke voedingsmiddel (bijna) niet meer aanwezig is. Ze bevatten onnatuurlijke ingrediënten, zoals kleurstoffen, smaakstoffen, smaakversterkers, zoetstoffen en vulstoffen. Ze zijn doorgaans energiedenser, bevatten meer zout, vrije suikers, verzadigde vetten en transvetten, en minder eiwitten, vezels, vitaminen, kalium en andere mineralen. Tegenwoordig valt 70% van het aanbod in supermarkten onder ‘sterk bewerkt voedsel’. Dat het sterk verslavend en fysiek en mentaal ongezond is, maakt het tot een risico voor de publieke gezondheid.1,2
(NED TIJDSCHR LEEFSTIJLGENEESKD 2023;1:55–6)
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij en onze partners technologieën zoals cookies om informatie over het apparaat op te slaan en/of te openen. Toestemming voor deze technologieën stelt ons en onze partners in staat om persoonlijke gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site te verwerken en om gepersonaliseerde en niet-gepersonalisserde advertenties te tonen. Indien u geen toestemming geeft of deze intrekt, kan dit invloed hebben op bepaalde functies.
Klik hieronder om in te stemmen met het bovenstaande of om specifieke keuzes te maken. Uw keuzes zullen alleen worden toegepast op deze site. U kunt uw instellingen te allen tijde wijzigen, inclusief het intrekken van uw toestemming, door gebruik te maken van de knoppen op het Cookiebeleid of door te klikken op de knop 'Toestemming beheren' onderaan het scherm.