Een uitgebreide jaarrapportage van de GLI-monitor, die sinds 2019 door het RIVM wordt bijgehouden, toont aan dat een Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI) significant bijdraagt aan gewichtsverlies, zelfs zonder het gebruik van gewichtsverlagende medicatie zoals semaglutide. Tot en met 31 mei 2024 hebben 121.000 deelnemers een GLI-programma gevolgd, met een gemiddeld gewichtsverlies van 5,2 kg na twee jaar en een verbetering van 13 punten in de kwaliteit van leven.
Sinds de start van de GLI in 2019 hebben 135.000 personen een intake gehad, waarvan 121.000 daadwerkelijk zijn gestart. Het aantal nieuwe deelnemers stabiliseert, met jaarlijks tussen de 13.000 en 15.000 instromers. Deelnemers zijn gemiddeld 50 jaar oud, 72% is vrouw, en 80% heeft een Nederlandse achtergrond. Deelnemers hebben vaker een lager inkomen en opleidingsniveau dan het landelijk gemiddelde, wat volgens de onderzoekers van het RIVM wijst op een relatief goede toegankelijkheid voor mensen met een lagere sociaaleconomische status.
De GLI-programma’s CooL, BeweegKuur en SLIMMER domineren met respectievelijk 55%, 26% en 15% van de deelnemers. Nieuwere programma’s zoals SSiB en X-Fittt hebben nog een beperkt bereik (<2%). Regionale verschillen blijven groot: in de best presterende regio’s starten drie keer zoveel mensen met een GLI als in de minst presterende regio’s.
De top 3 regio’s zijn:
De grote steden bungelen helemaal onderaan de lijst:
Bij 9.420 deelnemers, 8% van het totaal, zijn door het RIVM gedetailleerde gegevens verzameld. De resultaten tonen dat GLI-deelnemers gemiddeld 5,0% van hun lichaamsgewicht verliezen na twee jaar. Tijdens de behandelfase is het gewichtsverlies 3,8 kg (3,5%), oplopend tot 5,2 kg (5,0%) na de onderhoudsfase. De gemiddelde BMI daalde met 1,8 punt en de buikomvang nam met 5,6 cm af.
De kwaliteit van leven verbeterde significant: scores stegen met 7,8 punten na de behandelfase en met 13,0 punten na twee jaar. Deze stijging correleert met gewichtsverlies: deelnemers die ten minste 5% gewicht verloren, rapporteerden een verbetering van 4 extra punten ten opzichte van anderen.
Sinds 2022 worden bepaalde medicijnen, zoals liraglutide (Saxenda) en naltrexon/bupropion (Mysimba), onder voorwaarden vergoed. Ongeveer 12% van de GLI-deelnemers gebruikte gewichtsverlagende medicatie tijdens hun traject. In de meeste gevallen betrof dit diabetesmedicatie met een secundair gewichtsverlagend effect. Slechts 1% gebruikte specifiek obesitasmedicatie.
Hoewel medicatie het gewichtsverlies enigszins verhoogt, blijft het effect van de GLI significant zonder medicatie. Deelnemers zonder medicatie verloren gemiddeld 4,4% van hun gewicht, met 42% van deze groep die het klinisch relevante drempelgewicht van 5% bereikte. De verbetering in kwaliteit van leven bleef vergelijkbaar tussen groepen met en zonder medicatie.
Deze rapportage is het derde in een reeks van de GLI-monitor, die loopt tot 2025. Een eindrapportage in 2026 zal definitieve conclusies trekken over de effectiviteit en kosteneffectiviteit van de GLI. Een verdiepend rapport over uitval binnen de GLI volgt in het voorjaar van 2025.
Meer informatie
Raadpleeg het jaarrapport van de RIVM