Het drinken van koffie lijkt de samenstelling van micro-organismen in onze darmen te veranderen, met mogelijk verstrekkende gevolgen voor de gezondheid, aldus een omvangrijke studie die recent verscheen in wetenschapsperiodiek Nature Microbiology. Het darm microbioom –darmflora- bestaat uit bacteriën, gisten en schimmels, en speelt een cruciale rol bij spijsvertering, opname van voedingsstoffen, stoelgang, mentale gezondheid, immuniteit en meer. Ieder individu heeft een uniek darm microbioom, dat beïnvloed wordt door voeding, leefomgeving en zelfs contact met andere mensen.
De studie werd uitgevoerd door wetenschappers van ZOE, een bedrijf gespecialiseerd in voedingswetenschappen in de Verenigde Staten. Zij kozen koffie als focus voor de studie vanwege de populariteit en de reeds bekende gezondheidsvoordelen, zoals een lager risico op hartziekten, type 2 diabetes en bepaalde vormen van kanker. Eerder onderzoek door dezelfde wetenschappers had al aangetoond dat, van 150 verschillende voedingsmiddelen, koffie het sterkst leek te zijn verbonden met de samenstelling van het darmmicrobioom. Bovendien wordt koffie meestal ofwel regelmatig of juist helemaal niet geconsumeerd, wat analyse eenvoudiger maakt.
De onderzoekers denken dat de gezondheidsvoordelen van koffie terug te voeren zijn op de complexe chemische samenstelling. Koffie bevat honderden verbindingen, zoals polyfenolen, die de darmmicrobiota voeden en kunnen bijdragen aan verlaging van bloedsuiker- en bloeddrukwaarden.
De onderzoekers analyseerden gegevens van 22.800 mensen in de VS en het Verenigd Koninkrijk, naast publiek beschikbare data van 54.200 mensen uit 211 andere cohorten. Ze bestudeerden meer dan 400 bloedmonsters en 350 fecale monsters en voerden twee laboratoriumexperimenten uit.
Een specifieke bacteriesoort, Lawsonibacter asaccharolyticus, bleek sterk geassocieerd met koffiedrinken. Mensen die meer dan drie koppen koffie per dag consumeerden, hadden tot acht keer hogere niveaus van deze bacterie vergeleken met degenen die zelden of nooit koffie dronken. De onderzoekers denken dat L. asaccharolyticus een sleutelrol kan spelen in de gezondheidsvoordelen van koffie. De bacterie kan verbindingen in koffie omzetten in andere stoffen die mogelijk gunstig zijn voor de gezondheid. Er is verder onderzoek nodig om vast te stellen wat precies de gezondheidseffecten van L. asaccharolyticus zijn.