Vrouwen met een hartkwaal krijgen veel minder vaak cholesterolverlagende medicatie voorgeschreven dan mannen. Dat blijkt uit een studie door dr. Nina Johnston en haar team aan de Universiteit van Uppsala, Zweden, die recent werd gepresenteerd op het ESC Preventive Cardiology 2024-congres in Athene.
Patiënten met coronaire hartziekten, ook wel chronisch coronair syndroom genoemd, hebben medicatie nodig om symptomen te verlichten en hartaanvallen en sterfte te voorkomen. ESC-richtlijnen bevelen het gebruik van statines aan voor alle patiënten om het cholesterolgehalte te verlagen. Wanneer het LDL-cholesterol (ook bekend als ‘slecht’ cholesterol) onvoldoende daalt met de maximaal verdraagbare dosis statine, wordt aanbevolen om een combinatie van statine en ezetimibe voor te schrijven. Deze aanbevelingen zijn gelijk voor mannen en vrouwen.
Desondanks laten eerdere studies zien dat vrouwen minder vaak de beoogde cholesterolwaarden behalen dan mannen. In dit onderzoek werd onderzocht of vrouwen en mannen dezelfde behandelingen ontvangen. De retrospectieve observationele studie omvatte 1.037 mannen en 415 vrouwen met een chronisch coronair syndroom, gediagnosticeerd tussen 2012 en 2020, zonder een geschiedenis van een hartaanval. De gemiddelde leeftijd was 68 jaar voor mannen en 70 jaar voor vrouwen. Gegevens over cholesterolwaarden en voorgeschreven medicatie werden verzameld via elektronische patiëntendossiers en het Zweedse Nationale Voorschriftenregister.
Gedurende een follow-upperiode van drie jaar bleek aan het einde van het derde jaar dat slechts 54% van de vrouwen cholesterolverlagende medicatie gebruikte, vergeleken met 74% van de mannen. Daarnaast kreeg 5% van de vrouwen een combinatiebehandeling van statine en ezetimibe, tegenover 8% van de mannen. Mogelijke verklaringen voor de waargenomen verschillen tussen de geslachten worden verder onderzocht door het onderzoeksteam.
De onderzoekers analyseerden ook de behandeling en cholesterolniveaus bij vrouwen en mannen met een chronisch coronair syndroom in verschillende leeftijdsgroepen (jonger dan 60, 60-69,9, 70-79,9 en 80 jaar of ouder). In alle leeftijdsgroepen was het voorschrijven van cholesterolverlagende therapie het hoogst bij diagnose en nam het gebruik af in de daaropvolgende drie jaar. Deze daling in behandeling was sterker bij vrouwen dan bij mannen. Zo werd in de leeftijdsgroep onder de 60 jaar 65% van de vrouwen en 79% van de mannen direct na de diagnose behandeld, terwijl drie jaar later nog slechts 52% van de vrouwen en 78% van de mannen medicatie kreeg. Ook het bereiken van de streefwaarden voor LDL-cholesterol was lager bij vrouwen dan bij mannen.
Dit onderzoek wijst volgens de onderzoekers op een zorgwekkende onderbehandeling van vrouwen met hartziekten. Cardiovasculaire aandoeningen veroorzaken meer sterfgevallen onder vrouwen dan onder mannen en zijn verantwoordelijk voor 45% van alle sterfgevallen bij vrouwen, meer dan alle vormen van kanker samen in de 57 lidstaten van de ESC.
Referentie