Diabetesmedicijn tirzepatide blijkt ook effectief bij obstructieve slaapapneu bij mensen met obesitas

oktober 2024 Slaap Obesitas Willem van Altena

Obstructieve slaapapneu (OSA) is een veelvoorkomend maar ernstig probleem waarbij de ademhaling tijdens de slaap wordt verstoord. Deze aandoening gaat vaak gepaard met grote gezondheidsrisico’s, waaronder cardiovasculaire complicaties. Een belangrijke risicofactor voor OSA is overgewicht of obesitas. Een nieuwe studie onderzoekt nu de potentie van tirzepatide, een geneesmiddel dat oorspronkelijk is ontwikkeld voor diabetes, als mogelijke behandeling voor OSA bij mensen met obesitas. Tirzepatide is een medicijn wat het gevoel van verzadiging en volheid verhoogt, waardoor de voedselinname afneemt en het reguleert de glucosespiegel. Het doet dit door twee hormoonreceptoren in het lichaam te activeren: glucose-dependent insulinotropic polypeptide en GLP-1 glucagon-like peptide-1.

Onderzoekers aan de universiteit van San Diego (V.S.) verdeelden 469 deelnemers in twee verschillende groepen. Patiënten die geen positive airway pressure (PAP) kregen bij aanvang van het onderzoek werden ingedeeld in het eerste onderzoek, terwijl degenen die wel PAP-therapie kregen werden ingedeeld in het tweede onderzoek. De deelnemers werden met een 1:1 verdeling ingedeeld om ofwel tirzepatide (10 mg of 15 mg) ofwel placebo te krijgen.

Uitkomstmaat

De belangrijkste uitkomstmaat waar de onderzoekers naar keken was de verandering in de apneu-hypopneu-index (AHI). Dit is een meetsysteem om het aantal ademstilstanden en de hoeveelheid verminderingen in ademhalingen per uur slaap bij te houden. Verder werd er nog gekeken naar veranderingen in lichaamsgewicht, bloeddruk en inflammatiemarkers.

Uit de resultaten van het onderzoek bleek dat tirzepatide een aanzienlijke vermindering van AHI teweegbrengt. In het eerste onderzoek bij patiënten die geen PAP-therapie kregen was er na 52 weken een sterkere daling te zien bij tirzepatide vergeleken met placebo. De tirzapetide groep had een daling van 25,3 events vergeleken met een daling van 5,3 events in de placebogroep (p<0.001).

In het 2 onderzoek waarbij patiënten naast de medicatie ook nog PAP-therapie kregen werd ook een significante vermindering van het aantal events gezien onder het gebruik van tirzepatide. Patiënten die tirzepatide kregen hadden een daling van 29,3 events per uur vergeleken met een daling van 5,5 events per uur met een significante p-waarde van <0.001.

Tirzepatide gaf niet alleen een significante vermindering in events van slaapapneu, maar was ook beneficieel voor de andere uitkomstmaten. In beide onderzoeksgroepen vertoonden de deelnemers die tirzepatide innamen een afname in lichaamsgewicht, terwijl de placebogroep stabiel bleef in gewicht. Ook de systolische bloeddruk en inflammatiemarkers daalden significant meer in de groep die tirzepatide kreeg vergeleken met de placebo groep.

Veelbelovend

Tirzepatide lijkt een veelbelovende behandelingsoptie te zijn voor patiënten met obstructieve slaapapneu en obesitas. Naast een verbetering in de ademhalingsproblemen tijdens de slaap, kunnen andere gezondheidsvoordelen, zoals gewichtsverlies en een lagere bloeddruk, bijdragen aan een betere algehele gezondheid. Verdere studies zullen moeten uitwijzen of deze resultaten op de lange termijn blijven bestaan en of tirzepatide mogelijk de uitkomst biedt bij de behandeling van deze aandoening.

Referentie

Malhotra, A., Grunstein, R. R., Fietze, I., Weaver, T. E., Redline, S., Azarbarzin, A., Sands, S. A., Schwab, R. J., Dunn, J. P., Chakladar, S., Bunck, M. C., & Bednarik, J. (2024). Tirzepatide for the Treatment of Obstructive Sleep Apnea and Obesity. New England Journal Of Medicinehttps://doi.org/10.1056/nejmoa2404881