Misbruik zware pijnstillers rukt op: 15% van patiënten op SEH blijkt ze te gebruiken

maart 2024 Verslaving Pijn Willem van Altena

Uit een onderzoek dat is uitgevoerd aan het Rijnstate ziekenhuis in Arnhem in samenwerking met het CWZ en Radboudumc in Nijmegen blijkt dat 15% van de mensen die op de Spoedeisende Hulp (SEH) binnenkomen zware pijnstillers gebruiken. Onderzoekers de drie ziekenhuizen onderzochten vanaf 2019 hoe veel patiënten op hun SEH’s pijnstillers gebruiken, als eerste bij Rijnstate. De resultaten van deze studie zijn gepubliceerd in het Journal of Evaluation of Clinical Practice.

De afgelopen jaren steeg het gebruik van zware pijnstillers in Nederland fors, met name van het middel oxycodon. Patiënten kunnen bij het gebruik van deze middelen last krijgen van hinderlijke bijwerkingen en een deel daarvan raakt eraan verslaafd. Het was tot voor kort onbekend hoeveel patiënten die op de Spoedeisende Hulp (SEH) komen deze middelen gebruiken en hiervan problemen ervaren.

Psychiatrische voorgeschiedenis

Er werden in het onderzoek in totaal 997 SEH-patiënten gescreend op basis van hun medicatiegegevens, waarvan ruim 15 procent zware pijnstillers gebruikten. Ruim één vijfde van hen vertoonde tekenen van het misbruik van pijnstillers. Bovendien was er bij 10 procent van de gebruikers van pijnstillers sprake van een verslaving aan opioïde pijnstillers. Het misbruik van pijnstillers werd vaker gezien bij patiënten met een psychiatrische voorgeschiedenis. Zware pijnstillers brengen gezondheidsrisico’s met zich mee die variëren van obstipatie tot misselijkheid, sufheid en depressieve klachten.

De onderzoekers hopen met de resultaten van de studie bij te dragen aan het bewustzijn onder zorgpersoneel. Zij wijzen erop dat SEH-personeel een rol kan gaan spelen in het signaleren van problematisch opioïde-gebruik en het starten van passende hulp.

Referentie

Holkenborg J, Frenken BA, Bon BVK, et al. The prevalence of prescription opioid use and misuse among emergency department patients in The Netherlands. J Eval Clin Pract. 2024 Jan 22. doi: 10.1111/jep.13965. Epub ahead of print. PMID: 38251860.