Onderzoekers van het Royal Hospital for Women in Sydney (Australië) hebben deze week een wereldprimeur gemaakt die de behandeling van endometriose kan veranderen en de kwaliteit van leven van vrouwen die met deze pijnlijke en slopende ziekte leven aanzienlijk kan verbeteren.
Endometriose is een aandoening waarbij weefsel dat lijkt op het slijmvlies in de baarmoeder (het endometrium), buiten de baarmoeder wordt aangetroffen, waar het een chronische ontstekingsreactie veroorzaakt die kan resulteren in littekenweefsel. Het wordt voornamelijk aangetroffen op het peritoneum van het bekken, op de eierstokken, in het recto-vaginale septum, op de blaas en de darmen.
De symptomen van endometriose zijn pijnlijke menstruatie, pijnlijke ovulatie, pijn tijdens of na geslachtsgemeenschap, hevig bloeden, chronische bekkenpijn, vermoeidheid en onvruchtbaarheid. Deze symptomen kunnen van invloed zijn op het algemene fysieke, mentale en sociale welzijn. Geschat wordt dat de aandoening zo’n 10% van alle vrouwen treft, maar dat percentage ligt aanzienlijk hoger bij vrouwen met een vruchtbaarheidsprobleem waar de prevalentie tot 50% kan oplopen.
De Australische wetenschappers slaagden erin om in het laboratorium weefsel te kweken van elk bekend type endometriose. Daarmee konden zij in kaart brengen hoe deze reageren op behandelingen. Dit betekent dat onderzoekers de behandelingen van verschillende soorten endometriose zullen kunnen variëren. Dat betekent dat verschillende soorten endometriose gerichter en effectiever zullen worden behandeld. Door het type endometriose te kennen, kunnen artsen al vroeg voorspellen of een patiënt waarschijnlijk een agressieve, invasieve vorm van de ziekte zal krijgen, en bijtijds een behandeling aanbieden om haar vruchtbaarheid te behouden.
NB: wij gebruikten in dit artikel de term ‘vrouwen’, maar het is een feit dat er mensen met endometriose zijn, die zich niet als vrouw identificeren, die transgender zijn, niet menstrueren en die geen baarmoeder hebben.
Bron